Airport scanner

Blottet ankel vakte forargelse

12. mai 2011 av Klaus Wilhelm

Situasjonen var blitt helt annerledes på 1800-tallet, da moten dikterte streng tilknappethet. Hvis bare en ankel stakk frem under damenes lange kjoler, ble det stor oppstandelse. Derfor var det også en utfordring for en kvinne å bade på stranden. Løsningen var omkledningsrom på hjul som en kusk kjørte helt ut i vannet, slik at damene kunne gå i vannet i badedrakt fra baksidene av vognen.

Utviklingen snudde på nytt rundt 1900, da mange sluttet med stramme korsetter som et symbol på borgerskapets trange bånd. Hel eller delvis nakenhet skulle ikke lenger være et erotisk signal. Imidlertid var nudistene med sitt ønske om å pleie kropp og sjel i et nakent fellesskap fortsatt i mindretall.

I 1960-årene ble det igjen populært å kaste klærne som et symbol på frigjøring fra borgerlige normer. Full nakenhet var riktignok fortsatt henvist til spesielle nudiststrender, men toppløshet var lenge uhyre populært helt til bikinioverdelen på ny kom sterkt tilbake.

Badetøy er tillatt

I Vesten er det i dag helt godtatt å bevege seg rundt i minimalistisk badetøy som ikke overlater noe særlig til fantasien, men en ny form for bluferdighet har likevel inntatt scenen. Moderne mennesker er nemlig voldsomt opptatt av å være perfekte. Der det tidligere først og fremst gjaldt å ikke vise seg naken, handler det i dag like mye om å skjule en ikke-veltrent kropp eller en ikke-ungdommelig spenstig kropp.

Nåtidens mennesker blir ikke bare flaue over nakenhet, men i høy grad også over påkledning, frisyre, kroppshår, kroppslukt – for ikke å snakke om vekt. Et samfunn i stadig forandring gir hele tiden bluferdigheten nye vilkår og nyanser, men skammen vil likevel alltid være menneskets følgesvenn.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: