piece of chocolate cake

Tanken på å spise gjør oss mette

Forskning tyder på at man under en slankekur kan stille lysten på noe godt bare ved å tenke på å spise bestemte matvarer.

1. mars 2011

Tanken på en lekker kake gjør oss sultne og gir oss lyst til å sette tennene i snadderet. Men hvis man forestiller seg at man spiser den ene biten etter den andre, skaper man ifølge ny forskning en metthetsfølelse som fratar oss lysten til å spise.

Amerikanske forskere lot en gruppe testpersoner tenke seg at de spiste 30 små M&M-pastiller, mens den andre gruppen skulle forestille seg at de slapp 30 mynter på en vaskemaskin i et offentlig vaskeri. Etterpå viste det seg at gruppen som i tankene hadde spist søtsaker, forsynte seg med bare halvparten så mange M&M-kuler som gruppen som hadde bedrevet mental klesvask.

En oppfølgingstest viste likevel at tanken bare stiller sulten hvis man virkelig innbiller seg at man får godbiten i munnen, smaker, tygger og svelger. Hvis testpersonene i stedet tenkte på at de la 30 sjokoladekuler i en skål, men uten å spise dem, ble de bare enda mer sugne på søtsaker og endte med å jafse i seg dobbelt så mange av de knasende gode sjokoladekulene.

Det er også viktig hva man tenker på. Mentalt inntak av slikkerier dempet på ingen måte testpersonenes lyst på for eksempel ost.Med mental stålkontroll under slankekuren er kanskje tanken på å spise kake nok til å dempe behovet for noe søtt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: