Derfor er du overdrevent selvsikker

Så dumt er det med FOR mye selvtillit

Oppfatter du IKKE deg selv som en av dem med den mest imponerende selvtilliten i verden? Da er du i virkeligheten mer åpen for læring.

22. mars 2016 av Sarah Stilling Skrivergaard

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er et typisk eksempel på en person med altfor mye selvtillit. Men det er ikke særlig smart å lene seg tilbake og tro at du er verdensmester.

For du blir faktisk dummere av det.

Overdreven selvtillit er fastlåst intelligens

Et amerikansk forskerteam ved blant annet Washington State University har undersøkt overdreven selvtillit. Det viser seg at denne egenskapen henger sammen med hvordan man oppfatter seg selv og sin intelligens. Det fremgår i en vitenskapelig artikkel som sammenfatter tre studier om emnet.

Forskerne undersøkte hvordan forsøkspersonene oppfattet sin egen intelligens – som foranderlig eller fast. De personene som oppfattet intelligensen sin som fast og uforanderlig, utviste overdreven selvtillit i en mutiple choice-test. Omvendt var de som anså sin intelligens som en foranderlig størrelse, mer realistiske med hensyn til sine evner og prestasjoner.

Overdreven selvtillit er problematisk

Tidligere forskning har vist at leger er en av de faggruppene som har problemer med overdreven selvtillit. Ifølge Joyce Ehrlinger – som er en av forskerne bak studiene – er mindre doser overdreven selvtillit en fordel. Men i det lange løp vil det lønne seg å akseptere sin egen uvitenhet.

  • Vi vet at overdreven selvtillit hindrer folk i å bli smartere. Du er nødt til å forstå og anerkjenne det du ikke vet for virkelig å lære, sier Joyce Ehrlinger til Science Daily.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: