myth 1 directions

Myte 1: "Menn har best stedsans"

Forskning viser at menn er flinkere til å finne veien enn kvinner. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen bærer tilsynelatende en del av ansvaret for kvinnenes dårligere stedsans.

28. august 2013 av Gorm Palmgren

SANT

Kvinner ser detaljene

En hel rekke forsøk har vist at menn har bedre stedsans enn kvinner, og at de to kjønnene benytter forskjellige strategier når de skal finne veien. Kvinner legger merke til små detaljer og er derfor gode til å følge en rute de allerede har gått. Menn orienterer seg etter de store linjene i landskapet og har bedre sans for retninger og avstander.

Professor Matthias Riepe ved Universität Ulm i Tyskland har hjerneskannet menn og kvinner mens de navigerte gjennom en virtuell labyrint. Kvinnene fant frem ved å huske hvordan en bestemt sidevei så ut, og hvor den gikk. Mennene hadde i større grad en intuitiv følelse av i hvilken retning de skulle.

Hjerneskanningen viste dessuten at de to kjønnene brukte helt ulike hjernesentre til å løse oppgaven. Kvinnene hadde størst aktivitet i isselappen og i høyre side av pannelappen, mens mennene hadde mer hjerneaktivitet i venstre del av hippocampus.

Lettere for å finne veien under menstruasjon

Noen forskere har forklart forskjellen ved å vise til kjønnenes evolusjonære utvikling: Kvinner passet barn og var nær hjemmet. Menn gikk på jakt og forflyttet seg langt for å nedlegge byttedyr. Ny forskning tyder imidlertid på at forklaringen ikke holder. Forskjellen i kjønnenes evner til å finne veien eksisterer nemlig også hos en rekke dyr, uavhengig av om det er forskjell på hvor langt kjønnene forflytter seg fra hjemmet. Ifølge forskerne bak den nye undersøkelsen er det derfor mer sannsynlig at kjønnenes stedsans er genetisk eller hormonelt betinget.

Teorien underbygges av at forsøk viser at kvinner har lettere for å finne veien når de menstruerer, idet nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen er lavt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: