Putins stive arm

Mysteriet om Putins stive arm er løst

Nå har forskere funnet årsaken til president Vladimir Putins stive høyre arm, som alltid henger langs kroppen når han går. Forklaringen er verken barnelammelse eller slagtilfelle, men streng, militær oppdragelse.

17. desember 2015

Har du noen gang undret deg over president Putins merkelige gangart, hvor høyre arm henger stivt langs kroppen, mens venstre arm svinger naturlig frem og tilbake?

Det er det flere forskere som har. Først trodde mange at president Putins stive arm skyldes en barnelammelse eller et slagtilfelle i fosterstadiet.

Men nå mener et team med nevrologer fra Portugal, Italia og Nederland å ha løst mysteriet.

Ved å se på videoer av Putin har nevrologene konkludert med at gangarten skyldes omfattende militærtrening, som han fikk i KGB – komiteen for statlig sikkerhet i det tidligere Sovjetunionen, også kjent som det hemmelige politiet.

Revolvergangart er tillært

Den stive gangarten har angivelig som formål å holde "revolverarmen" tett ved hylsteret, slik at vedkommende hele tiden er klar til å trekke våpen.

I den nye undersøkelsen, som er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ, så forskerteamet både YouTube-videoer av Putin og av andre høytrangerende russiske militærfolk og tjenestemenn. Til sin overraskelse så de at fem andre militærmenn også hadde en stiv høyrearm.

Forskerne skyldte på Parkinsons

Først trodde forskerne at Putin holdte på å utvikle Parkinsons – en alvorlig sykdom som angriper nervesystemet og som bl.a. gir ufrivillige rykninger.

Et av de første tegnene på Parkinsons sykdom er ubevegelige armer, og sykdommen utvikler seg raskt, slik at andre deler av kroppen også blir vanskelige å bevege.

Men ved å se videoer som var tatt opp med flere års mellomrom, var det tydelig at Putin hadde hatt gangarten lenge, og at lidelsen ikke utviklet seg. Dessuten ville det være høyst usannsynlig at de andre militærfolkene også utviklet Parkinsons.

KGB-instruksjonsbok ga svaret

Forskerne var så ivrige etter å oppklare om teorien holdt mål, at de fant frem til KGBs instruksjonsbok. Og ganske riktig – i den sto det svart på hvitt at agenten ikke bør bevege høyre arm, men alltid holde den nær hylsteret for å være klar til å trekke pistolen.

Selv om bare to av de fem militærfolkene med den spesielle gangarten var trent av KGB, kan de andre ha lært den i militæret eller simpelthen etterlignet de andres gange.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: