Masada

Hvorfor begår folk kollektivt selvmord?

Kollektive selvmord har funnet sted i hvert fall siden år 73. e.Kr. Hvorfor skjer de?

9. desember 2011

Masseselvmord kan utløses av desperasjon ved utsikten til et liv i fattigdom og gjeld eller undertrykkelse og livsvarig fangenskap.

Det siste var omstendighetene bak historiens første kjente kollektive selvmord som fant sted på fjellfestningen Masada ved Dødehavet i det som nå er Israel. Der begikk rundt 1000 jøder selvmord i 73 e.Kr. etter en toårig beleiring for ikke å bli ofre for romerske soldater.

I 2009 begikk over 1500 fattige indiske bønder selvmord i desperasjon over feilslått avling og bunnløs gjeld.

De mest omtalte tilfellene av kollektive selvmord de siste 30 årene var religiøst betingede handlinger. Selvmordene skjer gjerne på oppfordring eller befaling, fra en karismatisk leder av en fanatisk sekt, som kan ha blitt inspirert av dommedagsprofetier i for eksempel Bibelen.

Det mest omtalte eksempelet er medlemmene av Folkets Tempel, som i 1978 under ledelse av Jim Jones hadde forskanset seg i ”Jonestown” i et jungelområde i Guyana i Sør-Amerika, mens de ventet på å komme til en annen og bedre planet.

Da amerikansk politi ville ransake stedet ut fra en mistanke om skatteunndragelse ble det løsnet skudd, og de fleste kultmedlemmene adlød Jim Jones’ ordre og tok gift. 914 personer døde

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: