Punk gir finger

Hvor oppsto langfingertegnet?

Mange viser langfingeren når de er forbannet. Hvor kommer det fra?

24. oktober 2012

Det er ikke noe nytt at vi prøver å fornærme noen eller viser at vi er rasende ved å vise frem en stiv langfinger. Tegnet er faktisk over 2000 år gammelt og var velkjent for oldtidens romere som omtalte langfingeren som den skamløse fingeren.

Romernes uttrykk for det vi i dag kaller å vise fingeren, var digitus impudicus. Mye tyder på at den provoserende fingeren ble grundig skjult i middelalderen da den katolske kirken og de konservative verdiene var enerådende. Men den stive fingeren overlevde, og tegnet kom sannsynligvis til USA med italienske immigranter.

Tegnet ble første gang dokumentert i USA i 1886 da baseballaget Boston Beaneaters ble fotografert sammen med motstanderne, New York Giants. Der viste nemlig en Boston-spiller langfingeren til kameraet.

Kjente tegn skifter betydning

Flere kjente tegn betyr noe helt annet i andre deler av verden.

*Tommel opp *I Vesten betyr tommelen opp oftest ”alt i orden”. Men i enkelte deler av Sør-Europa, Midtøsten og Asia er tommelen opp et temmelig grovt tegn som betyr "ta deg selv et visst sted".

*Hevet overarm *I flere søreuropeiske land betyr den falloslignende hevede overarmen cirka det samme som "dra til helvete", mens samme tegn i Storbritannia gir uttrykk for en grov form for seksuell beundring..

V-tegn **Mange ser V-tegnet som et seiers- eller fredstegn. I Storbritannia finnes det en annen variant: hvis hånden er vendt innover, betyr tegnet "hanrei".**********

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: