nb_u32 gave

Gi gaver du selv ønsker deg

Glem alt om ønskelister og kjøp i stedet en gave du selv kunne ønske å få. Det gjør forholdet ditt til mottakeren nærere, viser ny undersøkelse.

6. august 2015 av Malene Breusch Hansen

Neste gang du skal kjøpe en bursdagsgave, skal du ikke tenke på hva mottakeren ønsker seg – du skal heller kjøpe en gave du selv kunne tenke deg å få, og som avspeiler dine egne interesser. Det gjør nemlig forholdet til den som mottar gaven, nærere.

Det er konklusjonen på en ny undersøkelse fra Simon Fraser-universitet i British Columbia i Canada, skriver Huffington Post.

Egne interesser knytter tette bånd

Forskerne er kommet frem til dette overraskende resultatet ved å gjennomføre seks forskjellige forsøk med i alt over 1500 deltakere.

I ett av forsøkene skulle deltakerne velge ut en sang på iTunes til en person som de sto nær – enten en sang de syntes sa mye om dem selv, eller som gjenspeilte mottakerens interesser.

De som fikk en sang som giveren hadde valgt ut fra sine egne interesser, mente at de var følelsesmessig nærere giveren enn dem som hadde fått en sang som var valgt spesielt til å passe dem.

Giveren føler også tettere bånd

Men konklusjonen viser seg også å gjelde med omvendt fortegn.

I et annet forsøk skulle deltakerne velge et kort til sin mor på morsdagen. Noen fant et kort som passet til sin egen personlighet, mens andre valgte kort som viste hvor mye de visste om sin mor og hva hun likte.

De som valgte et kort med seg selv i tankene, følte seg i ettertid nærere moren sin enn dem som hadde valgt et kort utelukkende ut fra morens interesser.

Kom overraskende på forskerne

Forskerne er selv overrasket over resultatene, fordi vår umiddelbare intuisjon sier oss at vi bør velge en gave ut fra den person som skal motta den.

"Men folk tar ofte feil når de skal forutsi hva som er best for dem selv og andre," sier Lauren Human, som er en av forskerne bak undersøkelsen, til Huffington Post.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: