armstrong liar

Armstrong var en dårlig løgner

Sykkelrytteren Lance Armstrong avslørte seg selv i et TV-intervju

3. januar 2014 av Erik Wied

Lance Armstrong ble utestengt fra sykkelsporten på livstid og fratatt alle sine syv Tour de France-titler i 2012 på grunn av doping. Til da hadde han i årevis hardnakket nektet skyld. Men faktisk var det lenge tydelig at han løy – hvis man visste hva man skulle se etter.

Løgnen lyser av Armstrong

Forskerne har i dag en spesielt god forståelse for hvilke små tegn som avslører at en person ikke snakker sant. Det er tydelig i et TV-intervju fra 2005, der Lance Armstrong blir direkte konfrontert med beskyldningene. Han benekter alt, men ifølge løgneksperten Phil Houston leverer han i løpet av litt over to minutter ikke mindre enn 25 klassiske tegn på at han lyver. For eksempel benekter han direkte bare én gang at han skulle være dopet – de andre gangene, der Armstrong tror at han nekter, gjør han det indirekte ved for eksempel å si: "Hvorfor skulle jeg ha gjort det?" Ifølge Phil Houston vil folk som virkelig er uskyldige, som regel nekte mer direkte.

Gleden ved å bedra

I to tilfeller forekommer også noe forskerne kaller ”duping delight”, bedragerfryd. Det vil si at løgneren ubevisst smiler ved tanken på at han har sluppet heldig unna med løgnen sin.

Se intervjuet og les analysen her

Les også Illustrert Vitenskaps artikkel "Kroppen avslører løgn" i nummer 2/2014.

Abonnenter på Illustrert Vitenskap kan lese artikkelen på nett ved hjelp av knappen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: