Slå hodet mot skilt

Skilt slår mann i bakken

Ifølge Einsteins relativitetsteori er nesten all bevegelse relativ. Derfor kan det like gjerne være skiltet som slår ned mannen som det er mannen som løper på skiltet.

3. november 2015 av Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

I videoklippet ovenfor løper en mann hodekulls inn i et skilt. Eller? Er det skiltet som slår ned mannen?

Det gør vondt i hodet å løpe inn i et skilt med hodet først. Og hvis du spør Sir Isaac Newton, gjør det like vondt for skiltet som det gjør for personen som løper inn i det. Det premisset var Albert Einstein med på, men til gjengjeld satte han spørsmålstegn ved om det er mannen som løper inn i skiltet, eller om det er skiltet som dundrer inn i mannen.

Det handler om relativitet

Forestill deg at du kjører i et tog i 100 kilometer i timen. Og at du kaster en ball i 20 kilometer i timen. Hvor fort vil ballen så fly gjennom luften?

Det kommer an på hvem du spør, ville Einstein ha svart. For deg som er inne i vognen, vil det virke som om ballen beveger seg i de 20 kilometerne i timen du kaster. Mens det for en person som står på et jorde og kikker gjennom vinduene på det forbipasserende toget, vil det virke som om ballen beveger seg i 120 kilometer i timen. Altså togets hastighet pluss hastigheten du kastet ballen med.

Men en person i rommet kan se Jorden gå i bane rundt Solen samtidig som han kan se ballen bli kastet. Så Jordens hastighet rundt Solen må legges til regnestykket.

Relativ bevegelse

For alle tre tilskuerne virker det imidlertid som om at det er dem som står stille.

Men i virkeligheten beveger alle tre seg. Altså beveger allting seg relativt til noe annet – det kalles relativ bevegelse.

Derfor er det også vanskelig å bedømme om mannen løper inn i skiltet, eller om skiltet flyr rett i hodet på mannen. For hvem av de to er det egentlig som er i bevegelse?

Når det allikevel er mannen som løper inn i skiltet, og ikke omvendt, skyldes det at han akselererer. Hastigheten hans endrer seg for alle iakttakere – uansett om de er i rommet eller ikke – mens skiltets hastighet er den samme.

Les enda mer om Albert Einstein og relativitetsteorien

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: