Relativitet GPS

Einstein fikser GPS-en

Har du opplevd at GPS-en tuller? Hvis det ikke var for Einsteins relativitetsteori, ville den overhodet ikke ha eksistert.

19. november 2015 av Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

Takket være Einsteins relativitetsteori er GPS blitt en integrert del av hverdagen, og vi kan som regel stole på den elektroniske veiviseren. Men hva nå hvis GPS-stemmen plutselig begynte å kommentere hvordan du ser ut?

Som du kan se i videoen, er det ikke alltid GPS-en fungerer optimalt. Men hvis det ikke var for Einstein og hans relativitetsteori, ville den ikke ha kunnet vise vei i det hele tatt.

Tiden går langsommere på en satellitt

GPS-systemet beregner posisjonen ved å måle avstanden til fire satellitter. Avstandene finnes ved å beregne hvor lenge signalene fra satellittene har vært underveis når de kommer frem til oss.

Men satellittene farer rundt 20 000 km over oss i 14 000 km/t. Ifølge relativitetsteorien går tiden langsommere under bevegelse, og hurtigere jo svakere et tyngdefelt er. Hvert døgn taper satellittene syv mikrosekunder på grunn av hastigheten og vinner 45 mikrosekunder på grunn av forskjellen i tyngdefeltet.

GPS-systemet korrigerer automatisk forskjellen på 38 mikrosekunder i døgnet. Uten disse korreksjonene ville det ikke vare mange minuttene før GPS-en viste helt feil.

Og da ville GPS-en i teorien fungere omtrent like godt som i videoen nedenfor.

Les enda mer om Albert Einstein og relativitetsteorien

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: