Relativitet Tsjernobyl

Derfor går geigertellerne amok i Tsjernobyl

Klikkelydene fra geigertellerne stiger i kadens når de kommer tett innpå steder som Tsjernobyl. Det hadde de ikke gjort uten Einstein.

18. november 2015 av Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

Geigertellerne har det fortsatt travelt i Tsjernobyl – og mennesker holder seg fremdeles unna, noe som fremgår av opptakene i dette videoklippet.

Tsjernobyl, Fukushima, Sellafield og Fransk Polynesia er alle steder der atomforurensningen har fått geigertellerne til å jobbe på overtid. Når de små apparatene som kan måle radioaktivitet kommer i nærheten av disse stedene, øker klikkelydene, og det skyldes blant annet Einsteins relativitetsteori.

Klikkelydene kommer fra partikler

Geigertellernes klikkelyder stammer fra forskjellige partikler, og cirka hvert fjerde klikk stammer fra myoner – bitte små partikler med en levetid på en milliondel av et sekund.

"Det kommer partikler inn i atmosfæren hele tiden, men de treffer et eller annet 20 kilometer oppe i atmosfæren, og dermed dannes myonene," forklarer Benny Lautrup, professor emeritus i partikkelfysikk ved Niels Bohr Instituttet i København.

Partikler i høy fart lever lenger

Men at myonpartiklene i det hele tatt treffer Jorden, burde være umulig. Den korte levetiden deres burde ta livet av dem lenge før de kommer frem til vår geigerteller.

"De beveger seg med en hastighet som nærmer seg lysets. Dermed skjer det en tidsforlengelse, og derfor treffer myonene jordoverflaten," forklarer Benny Lautrup, og henviser til at tiden går langsommere for objekter i bevegelse, som forutsagt av Albert Einstein i hans relativitetsteori.

Altså ikke nok med at myonene beveger seg vanvittig fort: Levetiden deres blir også forlenget i forhold til oss mennesker, og dermed kan myonene forflytte seg 20 kilometer på under en milliondel av et sekund.

Les enda mer om Albert Einstein og relativitetsteorien

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: