LHC Atlas

Partikkelakseleratoren LHC setter ny rekord

CERNs partikkelakselerator LHC har satt ny rekord og knust protoner ved hele 13 TeV – en kollisjon som forhåpentlig kan slå nye, ukjente partikler ut av vakuum. Rekorden gir håp om å kunne finne universets mørke stoff.

22. mai 2015 av Anne Lykke

Partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, LHC, er siden 2013 blitt oppgradert for å kunne motstå de enorme kreftene som skapes når protoner akselereres opp i hastigheter som nærmer seg lysets.

Nå har fysikere for første gang økt energien til 13 Tera-elektronvolt (TeV), og med stor suksess. Testen viser at akseleratoren kan klare de kraftige energiene, og at alle sikkerhetssystemene virker.

Formålet med testen var å se om villfarne partikler fra strålene absorberes korrekt av apparatene. Hvis ikke, kan LHCs detektorer og magneter bli ødelagt.

Hver stråle av protoner har en energi på 6,5 TeV, noe som gir en kollisjon på 13 TeV.

Testene fortsetter de kommende dagene, og CERN-folkene holder energien oppe ved 13 TeV i flere timer for å sikre akseleratorens utholdenhet. LHC begynner antagelig å foreta virkelige målinger av partikkelkollisjonene i juni i år.

LHC på jakt etter universets mørke stoff

Da LHC i 2012 oppdaget Higgs-partikkelen, skjedde det ved en kollisjonsenergi på ca. 8 TeV. Med LHCs nye krefter håper fysikerne å finne nye, ukjente partikler, som aldri er blitt sett før.

Denne gangen jaktes det på universets mørke stoff, som – kanskje – består av såkalte supersymmetriske partikler eller WIMPs.

Les mer om supersymmetri i artikkelen her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: