International Linear Collider

Ny partikkelakselerator ser nærmere på higgspartikkelen

Jakten på kunnskap om universets minste byggesteiner fortsetter med et nytt anlegg som overtar der akseleratoren i Cern slapp. Se her hvordan den skal virke.

Er du abonnent på Illustrert Vitenskap, kan du lese artikkelen ved å klikke på knappen her.

Higgspartiklen skal nærstuderes

I 2012 klarte fysikerne endelig å finne den: higgspartikkelen. Nå skal en ny partikkelakselerator videreføre arbeidet og fingranske partikkelen som er ansvarlig for å gi alle andre partikler masse. International Linear Collider, ILC, skal sende elektroner og positroner på kollisjonskurs fra hver sin ende av det 31 kilometer lange anlegget.

Partiklene pakkes tett sammen med få nanometers avstand i bunter som inneholder 20 milliarder elektroner eller positroner. Deretter akselereres de til nær lysets hastighet og kolliderer. I sammenstøtet skapes de nye partiklene – blant annet Higgspartikkelen – som fysikerne gjerne vil se nærmere på. Partiklene fanges opp av en detektor som omgir kollisjonspunktet.

Planene for hvordan ILC og hele anlegget skal konstrueres, er på plass. Nå gjenstår det bare å bestemme hvor akseleratoren skal bygges.

Les mer om International Linear Collider

I Illustrert Vitenskap nr. 9 kan du lese mer om den nye partikkelakseleratoren, bl.a. hvorfor det er så viktig å få sett nærmere på den nyoppdagede higgspartikkelen.

Er du abonnent på Illustrert Vitenskap, kan du lese artikkelen ved å klikke på knappen her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: