Volcano

Metaller kan godt brukes igjen og igjen

2. august 2010 av Ib Salomon

Generelt sett øker etterspørselen etter grunnstoffer, men ny teknikk kan raskt føre nye grunnstoffer inn i varmen på bekostning av andre. Tidligere la man et tynt lag tinn innvendig i hermetikkbokser, men nå har plast overtatt, og behovet for tinn er gått sterkt ned.

Omvendt er det med metallet titan, som har vist seg å ha fantastiske egenskaper – det sølvskimrende metallet er sterkt som stål, men mye lettere, og brukes i dag til alt fra brilleinnfatninger og golfkøller til rør og skipspropeller.

Heldigvis kan titan resirkuleres uten at kvaliteten forringes, akkurat som andre metaller. Og gjenbruk vil bli et nøkkelord i fremtiden. Når 9 milliarder mennesker vil kreve en levestandard lik den de industrialiserte landene nyter i dag, holder det ikke med bruk og kast.

Vi må ta lærdom av naturen og finne ut hvordan vi etablerer tekniske kretsløp. Ofte blir det dobbel gevinst ved resirkulering fordi gjenbruket er mindre energikrevende. 95 prosent energi kan for eksempel spares inn ved å bruke gammel aluminium om igjen flere ganger.

Det er en realitet at det blir fremtidig mangel på visse grunnstoffer, for noen av dem kan ikke erstattes. En del av løsningen ligger i å prioritere gjenvinning og finne likeverdige alternativer. Jorden under bena på oss står mer enn noensinne med fasiten til vår felles fremtid på kloden.

Vulkansk vann

På stort dyp er varmen så intens og trykket så høyt at vann blir superkritisk og så aggressivt at det løser opp stort sett alle mineraler. På den måten kan vi hente mineraler opp fra dyp som ellers er utilgjengelige.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: