Narcos

Hollywood er full av løgn

Filmskapere trosser fysikken, fysiologien og andre vitenskaper når de overvelder oss med for eksempel skuddvekslinger under vann og eksploderende biler.

1. februar 2016 av Karine Kirkebæk

Som tilskuer forventer vi å bli overveldet og underholdt når vi setter oss i kinosalen. Men vi blir mer enn det – vi blir også lurt og bedratt rent vitenskapelig.

Eksploderende biler

Ifølge Hollywood trenger du bare en pistol eller en kollisjon, og du er garantert en eksploderende bil. Men i virkeligheten kan et skudd i bensintanken eller en frontkollisjon ikke få bilen til å eksplodere.

Bensin selvantenner bare ved temperaturer på 246–280 graders celsius, eller hvis det er en flamme. Og en kule fra en pistol eller et hardt støt gir ikke noen av delene.

Ta en stripe melkepulver

Ikke sjelden har filmkarakterer et galopperende stoffmisbruk – som de tar gjennom nesen.

Det ville naturlig nok gitt vanskelige arbeidsforhold for filmsettet hvis skuespillerne var nødt til å innta virkelig kokain. I stedet er melkepulver et populært substitutt.

Det har samme konsistens som kokain – men ingen effekt. Hvis skuespilleren er laktoseintolerant kan vitamin B i pulverform brukes.

Skuddveksling under vann

Filmens helt har falt i vannet, og nå fyker kulene rundt ørene på ham fordi skurken står på båten og sikter mot ham. Men i virkeligheten er det ganske trygt å befinne seg i vann i en slik situasjon.

Den norske fysikeren Andreas Wahl skyter seg selv under vann.

En pistol vil fungere i vann fordi patronhylsteret er vanntett og godt kan antenne i det våte element. Men vannet vil raskt bremse kulen fordi vannet er 800 ganger tyngre og dermed yter svært mye mer motstand enn luft.

Lyder du tror du hører

På barer i film kan alt skje. Og sannsynligheten for å få en glassflaske i hodet er stor. Heldigvis er skaden liten, fordi disse flaskene er laget av sukker eller glukosesirup.

Fordelen med sukker som materiale er at det knuser på samme måte som ordentlig glass. Se hvordan du lager din egen sukkerflaske her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: