Fyrværkeri - Hvorfor er fusere farlige?

Hvorfor er sluknede raketter farlige?

Hvordan er det mulig at fyrverkeri som er sluknet etter mange timer helt plutselig kan gå i luften? Hva skyldes den ulmende eksplosjonsfaren?

16. desember 2015

Vanligvis brenner lunten på en fyrverkerirakett i fem–åtte sekunder. Det er nok tid til at rakettoppskyteren kan komme seg i sikkerhet.

Men når raketten har sluknet, er lunten vekk, og det finnes ikke lenger noen nødvendig forsinkelse av eksplosjonen hvis noen prøver å tenne raketten om igjen. I stedet antennes kruttet umiddelbart, og raketten kan lett eksplodere i hendene på rakettoppskyteren.

Dessuten kan lunten på en sluknet rakett likevel gløde i lang tid og plutselig få kruttet til å eksplodere.

Metallsalter gjør fyrverkeri fargerikt

Fyrverkeri er fylt med små kuler av for eksempel riskorn rullet i forskjellige metallsalter som gir stjernene de mange gnistrende fargene.

Kom helt innpå en rakett:

Et festfyrverkeri av fakta

Les om verdens største fyrverkerisol, den tyngste raketten og fyrverkeriets historie i vår oversikt over krutt og glimmer:

FARLIG NYTTÅR I MANILA

Det farligste stedet i verden å feire nyttår er øystaten Filippinene.

Når året skifter, ligner landets største byer, også Manila, på regulære krigssoner, og hvert år fører miksen av krutt og alkohol til rundt tusen mindre og større fyrverkeriulykker, og de alvorligste av dem kan medføre amputasjoner eller tidlig død.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: