Hvorfor fordamper ikke vann straks på en varm kokeplate?

Når man søler vann på en glohet kokeplate, skulle man tro at dråpene forsvant på et øyeblikk. Men de kan hoppe rundt lenge. Hvorfor er det slik?

1. september 2009

Det er faktisk vanndråpenes fordamping som er årsak til fenomenet. Kokeplaten er nemlig så varm at dampen fra vannet danner en liten luftpute under hver enkelt dråpe og løfter den opp fra underlaget. Inntil luften greier å slippe ut, vil dråpen hoppe opp og ned på kokeplaten. Bevegelsen gjør at dråpen ikke blir utsatt for den høye temperaturen hele tiden, og derfor fordamper den langsommere enn ellers. Noen kokker benytter seg av dette fenomenet når de vil se om en panne er varm nok til matlaging. Begynner vannet å hoppe rundt på pannen når det helles på, er pannen klar til bruk. I motsatt fall vil vannet bare danne en liten dam midt på pannen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: