Road salt

Hvordan kan salt egentlig smelte snø?

Salt brukes for å smelte snø på veiene. Men hvordan foregår det egentlig?

2. november 2010

Salt senker vannets frysepunkt ved å gjøre det vanskelig for molekylene i vannet å få kontakt og danne iskrystaller. Salt er en kjemisk forbindelse av natrium og klor. Når salt kommer i kontakt med vann eller is, oppløses saltkrystallene, og positive natriumioner frigjøres sammen med negative klorioner.

Disse ionene blander seg med vannmolekylene og gjør det vanskelig for vannmolekylene å komme så tett innpå hverandre at de kan danne iskrystaller, selv om temperaturen ligger under frysepunktet.

I en miks av is og vann ved null grader eksisterer det likevekt: Nye vannmolekyler får kontinuerlig kontakt med isen, der de fanges inn og får iskrystallene til å vokse. Men like kontinuerlig er det vannmolekyler som forlater iskrystallene. Når det er likevekt, er det like mange vannmolekyler som tilføres og som forlater isen. Tilsetter man salt, klarer ikke natrium- og klorionene like lett å plassere seg i iskrystallene, de sprer seg i stedet i vannet og fortrenger vannmolekyene.

Det betyr at det nå er noen færre vannmolekyler som kan fanges inn av iskrystallene – men samtidig er antallet molekyler som forlater iskrystallen, uforandret. Resultatet er at iskrystallen mister mer vann enn den tar opp, og at isen smelter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: