Hjemmelaboratoriet: Mål pH-verdi med rødkål

Er du i tvil om et stoff er en syre eller en base? Du kan sjekke det ved hjelp av rødkål.

4. august 2016 av Babak Arvanaghi

Det du trenger

Et rødkålshode Kokende vann Små glass En rørepinne Ulike syrer og baser

Slik gjør du

  • Hakk rødkålen grovt.

  • Hell den hakkede kålen opp i en skål eller et litermål.

  • Tilsett kokende vann og rør rundt.

  • La blandingen trekke i et par minutter, slik at du får en "rødkål-te".

  • Sil av kålen og hell teen opp i noen små glass.

  • Hell ulike væsker i glassene og se fargen endre seg.

Hva er det som skjer?

Rødkål får fargen sin fra anthocyaniner, som er molekyler som har en helt spesiell struktur. Hvis man tilsetter syre eller base, endrer det på strukturen til disse stoffene, slik at lyset speiles på en annen måte. Det gjør at væsken skifter farge.

Jo sterkere syre du bruker, jo rødere blir væsken. Og hvis du heller i en base, blir saften gulere. Prøve med ulike ting som avløpsrens, bakepulver, mineralvann og eddik.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: