uranglass

Uran: Radioaktivt – på godt og vondt

Uran er mest kjent for sin rolle i atomreaktorer og kjernevåpen – men uran brukes også til mange andre nyttige ting.

18. desember 2014 av Lars Thomas og Anders Bruun

Navn: Uran – etter planeten Uranus Atomnummer: 92 Kjemisk symbol: U

Uran er et sølvskinnende radioaktivt metall, som først og fremst er kjent som drivstoff i kjernefysiske reaktorer og som råstoff til de to atombombene som ble brukt under annen verdenskrig.

Mye av jordens indre varme kommer fra radioaktiv nedbrytning av uranatomer. På overflaten er uran imidlertid et problem for de fleste organismer fordi det er radioaktivt.

I 1998 fant forskere i Storbritannia likevel en lav som vokste på avfallshaugene fra en forlatt urangruve i Cornwall, og som uten problemer integrerte uranpartikler i cellene. Ingen vet hvorfor, eller hvorfor organismen ikke blir skadet.

Les mer om det periodiske systemet.

Hva brukes uran til?

Uran ble til midten av det 20. århundret primært utvunnet som biprodukt ved produksjonen av blant andet radium, men med oppfinnelsen av atombomben og det etterfølgende våpenkappløpet ble uran en enorm industri.

Uran i forskjellige isotoper og forbindelser ble tidligere anvendt til f.eks. glass, men anvendes idag til mange andre formål, f.eks. ammunisjon, fotografiske kjemikalier, røntgenstråling osv. Urans lange halveringstid gjør det også velegnet til å tidsbestemme f.eks. fossiler.

Video: Se selvlysende uranglass

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: