nb_u41 Toyota brintbil

Hydrogen: Universets mest utbredte grunnstoff

Hydrogen er universets mest utbredte grunnstoff, som spås stor betydning for fremtidens energiforsyning.

23. november 2014 av Lars Thomas og Anders Bruun

Navn: Hydrogen – etter gresk Hydro (vann) Atomnummer: 1 Kjemisk symbol: H

Hydrogen er en fargeløs og luktfri brannfarlig gass og er universets mest utbredte grunnstoff. Det anslås at ca. 88 % av atomene i universet er hydrogenatomer.

Hydrogen er et svært enkelt stoff uten spesielle særegenheter, men i kombinasjon med andre grunnstoffer kan det danne svært underlige kjemiske forbindelser. Det mest spesielle er H2O (vann), som burde vært i gassform ved romtemperatur og som, i motsetning til de fleste andre stoffer, utvider seg når det fryser.

Dette skyldes bestemte kjemiske bindinger mellom hydrogenatomene i vannmolekylene, noe som får dem til å ta mer plass i fryst tilstand.

Hva brukes hydrogen til?

Hydrogen har i mange år vært brukt i industrien, til rakettmotorer, ballongtransport og lignende. Men hydrogen kan i fremtiden komme til å spille en mye større rolle for bl.a. energiforsyningen.

Det skyldes hydrogenets evne til å bære energi. Via elektrolyse kan man spalte vann til hydrogen og oksygen ved å tilføre energi i form av elektrisitet. Dermed lagres energien fra elektrisiteten i hydrogenmolekylene.

Men energien kan også frigis igjen i f.eks. brenselceller, der hydrogen omdannes til vann og elektrisitet. Det prinsippet kan f.eks. utnyttes i hydrogenbiler.

Se videoklipp om hydrogen

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: