Det periodiske system helium ballon

Helium: Det lette grunnstoffet

Dagens grunnstoff i det periodiske system er helium, universets nest letteste grunnstoff, som er så lett at det kan løfte enorme luftskip og ballonger.

24. november 2014 av Lars Thomas og Anders Bruun

Navn: Helium – etter gresk Helios (Solen) Atomnummer: 2 Kjemisk symbol: He

Helium er en fargeløs og luktfri gass som har den sjeldne æren av å være oppdaget i Solen før det ble oppdaget på Jorden.

Helium har trolig spilt en rolle i utviklingen av flytrafikken slik vi kjenner den i dag, fordi USA, verdens største heliumprodusent i 1920- og 1930-årene, ikke ville selge helium til Tyskland.

Det tvang tyskerne til å fortsette med å bruke brannfarlig hydrogen i sine luftskip, og etter katastrofen i 1937, da luftskipet Hindenburg tok fyr under landing, kom man frem til at fremtiden for kommersiell flytrafikk uansett ikke lå i den retningen.

Hva brukes helium til?

Helium brukes til en lang rekke formål, ikke minst som middel til å bære: Fordi helium har lavere densitet enn luft, kan det pumpes inn i luftskip og luftballonger og løfte dem.

Hydrogen er enda lettere, men i motsetning til helium er hydrogen særdeles antennelig, og dermed farlig som bæregass – noe som Hindenburg-katastrofen understreket.

Video: Kan helium løfte en mann fra bakken?

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: