astat laserspektroskopi

Astatin: Verdens sjeldneste grunnstoff

Grunnstoff nr. 85 i det periodiske system er astat, verdens sjeldneste grunnstoff, og kanskje gode nyheter for behandling av kreft.

10. desember 2014 av Lars Thomas og Anders Bruun

Navn: Astat – etter gresk astatos (ustabil) Atomnummer: 85 Kjemisk symbol: At

Astat – et ekstremt radioaktivt grunnstoff

Astat er et nesten spøkelsesaktig grunnstoff. Det er ekstremt sjeldent – forskere har beregnet at på ikke noe tidspunkt finnes mer enn 30 g av det i jordskorpen.

Det er ekstremt radioaktivt og så ustabilt at det aldri har lykkes å produsere nok til at man har kunnet se det med det blotte øye. Hvis man kunne produsert en stor bit, vil varmen fra stoffets enorme radioaktivitet få det til å fordampe umiddelbart.

Alt man vet er antagelser basert på plasseringen i det periodiske system, og studier av de kjemiske egenskapene i ekstremt fortynnede løsninger.

Astat ble første gang produsert i 1940 på Berkeley universitetet i USA men det hadde lenge vært forutsatt i det periodiske system.

Hva brukes astat til?

Astat finnes i forskjellige radioaktive isotoper, og det nylig funnete astat-211 anvendes i medisinsk strålebehandling av kreft. Astat må likevel brukes raskt etter at det er produsert, da det forsvinner raskt: Astats halveringstid er bare ca. 8 timer.

Video: Astat kan forbedre behandlingen av kreft

Nye oppdagelser om astats egenskaper kan vise seg å gjøre strålebehandling av kreft mer effektiv. Se video her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: