nb_u20 Treasure

Skipsvrak gjemte legendarisk sjørøverskatt

I et skip på havets bunn utenfor Madagaskar har arkeologer funnet en 50 kilo tung sølvbarre. Angivelig er sølvet en del av en stor sjørøverskatt etter den myteomspunne Kaptein Kidd.

12. mai 2015 av Karine Kirkebæk

Den amerikanske marinarkeologen Barry Clifford har funnet en sølvbarre på 50 kg i et skipsvrak utenfor Madagaskar ved den lille øya Sainte Marie. Skipsvraket er angivelig den skotske piraten Kaptajn William Kidds gamle skip Adventure Galley, som seilte i Indiahavet i slutten av det 17. århundret.

Flere verdier i dypet

Clifford har i flere tiår søkt etter sjørøverskatter, og han mener at det faktisk kan være flere verdier om bord på vraket. Det har metalldetektoren hans avslørt, men vraket er for mørkt til å si hvilken type metall som gjemmer seg i lasten.

Sølvbarren som nettopp er blitt berget opp til overflaten, er ca. 40 cm lang og har tydelige graveringer på siden. Forskerne mener at barren ble støpt i Bolivia i slutten av det 17. århundret.

Begynte en lovlydig karriere

Kaptein Kidd begynte ellers på den legale siden av loven da han først i sin karriere var ansatt av engelske myndigheter til å jage pirater. Men etterhvert ble Kidd selv jaget da han la om karrieren og røvet andre skip.

Etter å ha plyndret et skip fullstappet med verdier i 1698 ble han fengslet, og i 1701 ble han hengt for sjørøveri. Kaptein Kidd har alltid været omgitt av en viss mystikk fordi skattejegere ikke har kunnet finne mange av skattene hans.

Madagaskar var tilholdssted for sjørøvere

Det er god mulighet til å finne flere sjørøverskatter i havet rundt Madagaskar, som rundt 1700 var et tilholdssted for sjørøvere. Der kunne de finne trygge havner nær flittig brukte seilruter – beferdet av masse skip med verdier om bord.

Tidligere har også funn av Kidds andre skip "Quedagh Merchant" ført til spekulasjoner om hvor rikdommene hans befinner seg:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: