Roger Bushell

Radar avslører skjulte fluktveier

I 1943 stakk 76 fanger av gjennom et system av tunneler fra den ellers så fluktsikre fangeleiren Stalag Luft 3. Arkeologer har funnet to tunneler.

Historien var slik

Våren 1943 la den britiske krigsfangen og RAF-piloten Roger Bushell frem en dristig tanke for medfangene i den tyske fangeleiren Stalag Luft 3. Sammen skulle de bygge en fluktrute med tre tunneler.

Planen var tvilsom, for leiren var bygd for spesielt fluktvillige fanger og derfor sikret på alle tenkelige måter.

Den var plassert langt til skogs i Polen og bygd på sandgrunn som det var meget vanskelig å grave holdbare tunneler i. Sanden var gul dypt nede, men grå i overflaten, og vokterne kunne se om fangene grov i den. Som ekstra sikring hadde tyskerne plassert ut mikrofoner under gjerdet av piggtråd som omkranset leirområdet.

Excavation of Stalag Luft

Bushell og 600 andre overvant alle hindringer, og natten til 25. mars 1944 klarte 76 fanger å flykte gjennom den 102 meter lange tunnelen Harry. Bare tre kom seg unna, resten ble fanget, og av disse ble 50 henrettet etter Hitlers ordre.

Arkeologene sier

I stormaktstiden holdt det til cirka 10 000 offiserer i Stalag Luft 3, men i dag finnes bare rester av badegulvene og trinnene opp til brakkene.

Entrance to tunnel Harry

Ved hjelp av tre eksfanger, gamle fotografier og en radar klarte en gruppe arkeologer å finne tunnelen Dick. Vår tids utgraving av den ti meter dype fluktveien skjedde i 2007 og ble ledet av geografen Jamie Pringle ved det britiske Keele University.

Arkeologene kunne betrakte hvordan fangene hadde bygd tunnelene ved hjelp av gjenstander fra leiren og en god dose oppfinnsomhet. Tomme melkebokser fra fangenes Røde Kors-pakker ble til et ventilasjonssystem.

Dessuten fant arkeologene fluktpakker med sivile klær, tannbørste og tyske bøker, samt et falskt stempel lagd av en støvelhæl og utstyrt med den tyske hærens logo. Arkeologien bidro altså med viktige konkrete og oppklarende detaljer til en historie som også lever sitt eget liv i bøker og på film.

Utgravingen av tunnelen Dick er den første granskingen av Stalag Luft 3 etter 1944, og kartleggingsarbeidet fortsetter. Høsten 2011 avdekket arkeologene en fjerde tunnel, navnet er George, som ble bygd etter den store flukten.

Fangene gravde fire tunneler

Fangene gravde først tre tunneler. På den måten sikret de seg flere muligheter om en plan mislyktes. Etter den store flukten gravde fangene enda en tunnel. Den het George, og førte ikke ut i friheten, men rett inn i tyskernes våpenlager.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: