plane crash, Wilton Road

Flyvrak forteller pilotenes glemte historier

Under Blitzen mot London fra 1940 til 1941 døde utallige piloter. For tiden graver arkeologer frem flyene og får oversikten over luftkampene.

Historien var slik

Ray Holmes var en av de mest garvede pilotene i det britiske flyvåpnet RAF, men en dag som 15. september 1940 hadde han likevel ikke opplevd maken til.

Bølge etter bølge av tyske bombefly veltet inn over London, og Ray Holmes og kollegene i RAF måtte gi alt og overgå seg selv for å stå imot det massive angrepet. Ray Holmes’ Hawker Hurricane var tom for ammunisjon og måtte ned da piloten fikk se et tysk bombefly med kurs direkte mot Buckingham Palace.

Ray Holmes' plane battle

Uten å nøle styrte Holmes rett imot den tyske maskinen. Sammenstøtet kuttet halen av det tyske flyet, og det gikk rett i bakken sekunder etter at flygeren hadde hoppet ut i fallskjerm. Holmes, som hadde trodd at flyet hans ville ”gå tvers igjennom” det andre flyet, måtte med en viss undring fastslå at også han nærmet seg bakken. Han reddet livet, men av flyet var det bare spredte vrakrester igjen.

Ray Holmes

Arkeologene sier

I 2004 så Holmes flyet sitt igjen. Etter 13 års leting klarte amatørarkeologen Christopher Bennett å lokalisere restene av jageren under bakken ved Buckingham Palace Road. Flymotoren ble hentet opp, men det var ikke mye fra cockpiten som hadde overlevd årene under bakken. Men mekanismen for avfyring ble funnet, og knappene sto ennå innstilt på ”FIRE”, det vil si ”skyt”.

Plane wreck from the blitz

I tillegg til å være et bidrag til kartleggingen av slaget om Storbritannia, som fant sted om sommeren til utpå høsten i 1940, har funnet bekreftet og utdypet en historie vi ellers bare kjenner fra Ray Holmes selv.

Over hele verden er organisasjoner i gang med å grave ut og undersøke rester av fly i et forsøk på å få oversikt over vrakene og hvilke steder de styrtet. Det vil vise det virkelige omfanget og hvem som deltok.

For eksempel mistet cirka 15 000 amerikanske flysoldater livet i ulykker over USA. De ble ikke oppfattet som helter og er heller ikke omtalt noe sted. Arkeologene vil nå grave ut vrakene og gi dem en vel fortjent plass i historien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: