Children in London during ww2

Arkeologer forteller hverdagens historie

Annen verdenskrigsarkeologien er i rivende utvikling. Det som begynte som tradisjonelle undersøkelser av slagmarker, er i dag blitt utvidet til å omfatte alle livets forskjellige sider.

Undersøkelsene av ruiner, fly- og skipsvrak fortsetter og gir forskerne ny viten og flere detaljer om krigens gang. Men nå er arkeologene også blitt interessert i den delen av historien som det ikke skulle snakkes om og derfor er blitt glemt, og i funn som kan avdekke vanlige menneskers opplevelser av krigen.

Rester av gamle våpen i en bakhage i en forstad eller en gammel tekanne i et glemt og for lengst avlåst tilfluktsrom er gjenstander som forskerne gjerne vil se nærmere på i tiden fremover.

Krigens fangeleirer både i øst og vest har også arkelogenes interesse. Leirene var ofte ukjente for folk flest, og i hvert fall forbudt område for lokalbefolkningen, som nå gjennom konkrete gjenstander som kaffekrus, gryter og barbersaker kan komme i nær kontakt med menneskene som en gang ble holdt innesperret der.

Ny teknologi som radar, sonar og avanserte kameraer gjør det mulig å finne objekter og anlegg under bakken og på store havdyp, og deretter kan sofistikert 3D-teknologi gi funnene et helt nytt liv.

For arkeologene er det likevel viktigst å gi flest mulig personer en stemme i beretningen om annen verdenskrig, for det vil avsløre hvordan folk flest – de som ikke var soldater – levde og opplevde krigen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: