Centaur, Australian Hospital Ship 47

Vrakjeger påviste sunket hospitalskip

Hospitalskipet Centaur ble senket av en japansk ubåt i 1943

19. juli 2010

Etter over 60 år på havets bunn er det australske hospitalskipet Centaur nå blitt funnet på drøyt 2000 meters dyp. Fartøyet ble torpedert og senket av en japansk ubåt 14. mai 1943 utenfor Brisbane i Australia, og av de 332 personene som var om bord, ble bare 64 reddet, deriblant én av de i alt 12 sykepleierne.

Etter annen verdenskrig har flere leteaksjoner forsøkt å lokalisere Centaur, men det ble den erfarne amerikanske vrakjegeren David Mearns og hans ekspertgruppe som klarte å finne skipet. Det skjedde i desember i fjor, men først i år har man ved hjelp av en fjernstyrt miniubåt klart å filme vraket.

David Mearns

Skipet er fremdeles helt, men baugen er brukket av skroget på det stedet der torpedoen slo inn. Kjennetegnene i form av store røde kors på begge skipssidene er fremdeles synlige, det samme gjelder tallet 47 som viser at det er snakk om Australian Hospital Ship 47, også kjent som Centaur.

Hospitalbed at the bottom of the sea

Historikerne håper nå at vrakfunnet vil føre til en endelig avklaring av omstendighetene rundt forliset. I Australia hevdes det at japanerne angrep skipet uten forvarsel, og man krevde i årene etter katastrofen at de ansvarlige skulle stilles for krigsrett. Men Japan nektet å påta seg noe ansvar, og trass i flere undersøkelser ble det aldri fastslått hvilken ubåt og dermed hvilken besetning som torpederte Centaur.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: