IGNobel 2014/14

Seriøs vitenskap bak sære priser

Ig Nobelprisene er et humoristisk alternativ til nobelprisene. Men bak de sære vinnerne ligger seriøs vitenskapelig forskning.

2. september 2014 av Peter Eberhardt

Hva har en svevende frosk til felles med en behå som kan brukes som gassmaske?

Begge har vunnet Ig Nobelprisen, som er det humoristiske alternativet til nobelprisen. Snart blir nye prisvinnere kåret under et spetakkel som minner lite om den sakrale høytidsstemningen som råder under tildelingen av nobelprisene.

Seriøs forskning ligger bak

Men Ig Nobelprisvinnerne blir stadig mer anerkjent. Selv om mange av oppfinnelsene og oppdagelsene ser ut til å være langt ute på vitenskapens vidder, ligger det seriøs forskning bak. Prisene deles ut av det satiriske og vitenskapelige magasinet Annals of Improbable Research for å hedre bragder som ”først får oss til å le, deretter til å tenke”. Ig Nobel er et ordspill på ignoble som betyr uedel på engelsk, samt etternavnet til Nobel.

Tidligere har forskere fått Ig Nobelprisen for å forklare hvordan frosk kan sveve, og hvordan hakkespett unngår hodepine.

Se prisutdelingen

Klikk på lenken, og se hvem som får Ig Nobelprisene 2014, når de overrekkes i Sanders Theatre på Havard University i Massachussets i USA.

www.improbable.com/ig/winners

Vinner: Ornitologi 2006

Ivan Schwab, øyelege. Undersøkte hakkespettkranier. Metode: Høyhastighetskamera og mikroskop. Resultat: Lang tunge avverger hjernerystelse.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: