Menneskeforsøk John Stapp

Lege utsatte seg selv for 46 g

John Stapp var stor tilhenger av menneskeforsøk – på seg selv. Legen og obersten fra USAs flyvåpen deltok i en rekke radbrekkende eksperimenter i 1940- og 50-årene og er fortsatt den som har overlevd størst g-påvirkning noensinne.

11. mars 2015 av Babak Arvanaghi

Menneskeforsøk banet veien for katapultsetet

I 1940-årene var det tvil om en jagerpilot ville overleve å bli skutt ut av flyet med en fallskjerm på ryggen. Vitenskapen var langt på vei overbevist om at den massive g-påvirkningen piloten ble utsatt for, ville ta livet av ham.

Det var bare inntil den amerikanske obersten John Stapp satte i gang med å teste voldsom g-påvirkning i en rekke menneskeforsøk på egen kropp. Han akselererte opp til enorme hastigheter på få sekunder og bremset ned til full stopp på enda kortere tid.

John Stapp overlevde 46 g med blødende øyne

Da det gikk villest for seg, ble den amerikanske obersten utsatt for over 46 g da han bremset ned fra over 1000 kilometer i timen i 1954. Til sammenligning er g-påvirkningen på de villeste berg-og-dalbanene bare ca. 6 g.

Stapp slapp da heller ikke uskadet fra sine vanvittige eksperimenter. Et knust haleben, flere knekte ribben og blødninger i øynene var bare noen av skadene våghalsen pådro seg. Men han fikk overbevist vitenskapen om at det er mulig å skyte piloter ut av et jagerfly.

Rettsmedisiner hengte seg selv i menneskeforsøk

Halsbrekkende menneskeforsøk fikk en ny betydning da rumeneren Nicolae Minovici begynte å forske i hvordan det føles å bli hengt. Les mer i artikkelen vår:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: