human zombie

Det hvite snitt: Leger gjorde pasienter til zombier

Legevitenskapens største bomskudd: I 1949 fikk oppfinneren av det hvite snitt nobelprisen. I dag vet vi at inngrepet lemlestet tusenvis av pasienter.

15. juli 2013 av Jeppe Nybye

I 1949 ble den portugisiske legen Egas Moniz hedret med nobelprisen for oppdagelsen av et kirurgisk inngrep som kunne kurere psykisk syke for en rekke lidelser.

Behandlingen, lobotomi, ble kalt det hvite snitt, for den var rettet mot et område i hjernen kalt den hvite massen. Inngrepet skulle kutte forbindelsen mellom hjernens tenkende og følende del.

Målet var å gjøre urolige og uregjerlige pasienter rolige, men i virkeligheten lemlestet det hvite snitt minst 50 000 personer over hele verden.

Pasienter ble apatiske zombier De fleste fikk – hvis de var så heldige å overleve behandlingen – et avstumpet følelsesliv, idet forbindelsen til pannelappen – stedet som huser menneskets personlighet – ble kuttet.

Mange ble som barn igjen eller demente, hvis de da ikke endte som apatiske zombier.

Syl ble banket gjennom øyet At legene hadde vanskelig for å forutsi resultatet av de enkelte inngrepene, var kanskje ikke så rart, sett med dagens øyne.

Fremgangsmåten var at legen banket en syl gjennom benet rett over pasientens øyeeple og inn i hjernens frontallapp, der sylen ble vrikket opp og ned. Samme metode ble brukt ved det andre øyet.

Altså temmelig langt fra det finkirurgiske "snitt", som navnet skulle tilsi.

Hva er det største bomskuddet? I siste nummer av Illustrert Vitenskap kan du lese om flere av legevitenskapens største bomskudd, men hvilket synes du er størst?

Les artikkelen fra Illustrert Vitenskap: Topp 10: Legevitenskapens største bomskudd. Abonnenter kan fritt hente artikkelen nedenfor

Legenes bomskudd

 1. Det hvite snitt

 2. Badeforbud mot pest

 3. Årelating

 4. Kvikksølv som medisin

 5. Trepanering

 6. Heroin i hostesaft

 7. Tobakk som helsemiddel

 8. Elektrosjokk mot homoseksualitet

 9. Morfin som beroligende middel til barn

 10. Legeordinert onani mot kvinnehysteri

 11. Avgi stemme her.

Avgi stemme her

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: