4. Fujimura: Tvilsomme "oppdagelser"

Den berømte japanske arkeologen Shinichi Fujimura ble avslørt i å grave ned steinredskaper og ikke opp.

18. april 2013 av Rasmus Kragh Jakobsen

I 2000 kom den japanske avisen Mainichi Shimbun ut med tre bilder av den berømte japanske arkeologen Shinichi Fujimura i ferd med å grave etter steinredskaper. Ikke så uvanlig for en arkolog.

Problemet er bare at Fujimura graver steinredskapene ned og ikke opp.

Shinichi Fujimura ble tatt på fersk gjerning i å grave ned gjenstander fra steinaldermennesker, slik at han siden kunne fremstille funnene som viktige nye oppdagelser.

Fant "verdens eldste boliger"

Kort tid før hadde Fujimura offentliggjort sensasjonelle funn av redskaper og stolpehull fra fortidshytter som han påsto var 600 000 år gamle, og dermed verdens eldste funn av menneskeskapte boliger.

Funnet skapte overskrifter over hele verden, men få måneder senere i november kom avisens avsløring, og dagen etter innrømmet Fujimura at det var svindel.

Men ikke bare det – han innrømmet at mange av de arkeologisk funnene som siden 1981 hadde gjort ham berømt og respektert, var juks.

På en pressekonferanse unnskyldte han seg og sa at han var blitt "fristet av djevelen", og hadde vært besatt på å være kjent som personen som fant de eldste steinredskapene i Japan.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: