2. Paul Kammerer og mysteriet om arvelighet

Vil en sjiraff som strekker seg kunne få avkom med lengre hals? Det hevdet den østerrikske biologen Paul Kammerer.

18. april 2013

I begynnelsen av det 20. århundret påsto den østerrikske biologen Paul Kammerer at man kunne endre den menneskelige rase og skape supermennesker.

Kammerer hadde funnet bevis for at Jean-Baptiste Lamarckes ideer om at dyr aktivt kan gi trekkene sine videre til avkommet, var riktige. F.eks. hevdet han at en sjiraff som virkelig strekker halsen, også vil få avkom med lengre hals.

Paul Kammerer hadde eksperimentert med jordmorpadden (Alytes obstertricans) og vist at når han gjorde terrariet ulidelig varmt, skiftet den ut sitt normale liv på landjorden med et liv i kjølig vann.

Styrer viljen evolusjonen?

Men ikke nok med det. På få generasjoner fikk den spesielle svarte utvekster, slik at hannene kunne holde fast på hunnene og pare seg i vannet. Med andre ord: Paddens vilje til et nytt liv styrte evolusjonen.

I over et tiår turnerte Paul Kammerer rundt i hele Europa med foredrag om hvordan også vi mennesker med viljens makt kan strebe etter nye superevner.

Det opphørte i 1926, da den amerikanske eksperten G. K. Noble avslørte at de svarte utvekstene i virkeligheten var blekk sprøytet inn under huden.

Få uker senere skjøt Kammerer seg selv i en skog nær Wien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: