1. Woo Suk Hwang: Stamcellekongens fall

Den store sørkoreanske stamcelleforskeren dr. Woo Suk Hwang ble i 2005 endelig dokumentert som svindler av en undersøkelseskomité.

18. april 2013 av Rasmus Kragh Jakobsen

Forskningsverdenen var sjokkert og nasjonen rystet, da den store sørkoreanske stamcelleforskeren dr. Woo Suk Hwang 29. desember 2005 ble endelig dokumentert som svindler av en undersøkelseskomité ved Seoul National University.

I en tid da Europa og USA var fastlåst i etiske diskusjoner om kloning av menneskeceller som mulig vei til å kurere en rekke uhelbredelige sykdommer, brukte ikke Hwang tiden på snakk, men kjørte i vei. I 2004 og 2005 slo han bena vekk under hele feltet, da han skapte klonede menneskefostre og utvant stamceller, som i prinsippet kan erstatte syke celler hos pasienter og kurere dem. En milepæl for såkalt terapøytisk kloning – hvis det hadde det vært sant. Journalister i TV-programmet PD Notebook fikk via medarbeidere hos Hwang skaffet beviser for at det hele var juks, og resultatene snedig fabrikkert bl.a. med fotoredigeringsprogrammer.

Hwang ble senere dømt til 2 års betinget fengsel, men er i høy grad aktiv innenfor kloning som leder av Sooam Bioengineering Research Institute i Yongin, Sør-Korea, som bl.a. kloner griser og hunder, og samarbeider med russiske forskere i et forsøk på å klone en mammut.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: