Silverdale treasure

Myntfunn avslører ukjent vikingkonge

1100 år gammel sølvskatt skaper uorden i den angelsaksiske kongerekken.

En britisk amatørarkeolog har gjort sitt livs funn. Ikke bare fant han en stor sølvskatt ved hjelp metalldetektor – han har også satt historikerne på sporet av en til nå ukjent vikingkonge som holdt til og hersket i byen York i datidens England.

Den over én kilo tunge sølvskatten, som ble funnet på et jorde noen få centimeter nede i bakken, omfatter også en mynt med inskripsjonen Airdeconut på den ene siden.

Men arkeologene har et problem, for de vet ikke om noen konge med det navnet. De tror derfor at Airdeconut er et lokalt forsøk på å stave Hardeknut, en vikingkonge som første regjerte over Danmark og senere over både Danmark og England i tiden fra 1035 til 1042 e.Kr.

Men den teorien skaper bare et nytt problem, for den nyoppdagede sølvmynten ble gravd ned i tiden rundt år 900, noe som gjør den over 100 år eldre enn den kjente kong Hardeknut.

Airdeconut coin

Det fikk mynteksperten Gareth Williams ved British Museum til å foreslå at det må ha eksistert en tidligere kong Hardeknut i England. Det er plass til enda en Hardeknut i den engelske kongerekken, mener Williams: Fra 883 til 895 regjerte en kong Gudfred i England, og han kan godt tenkes å ha hatt en sønn som het Hardeknut.

Vikingene hadde den tradisjonen at de ofte oppkalte en sønn etter en bestefar, og Gudfreds far het nettopp Hardeknut. Imidlertid kan Gudfreds etterfølger også ha vært en konge som bar navnet Siegfred, noe som gjør at arkeologene fortsatt er svært usikre på hvor den ukjente kongen må plasseres.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: