DriftigViking2

Hvalrossen var grunnen til at vikingene forsvant fra Grønland

For over 500 år siden forsvant vikingene fra Grønland like plutselig som de hadde kommet. I århundrer har forskere lurt på hvorfor, men nå har de kanskje funnet svaret – i hvalrossens tenner.

6. september 2016 av Else Christensen

En internasjonal forskergruppe er nå i ferd med å sammenligne blyinnholdet i utvalgte områder langs den grønlandske kysten med innholdet i kors, smykker og sjakkbrikker av hvalrosstenner.

Vikinger tjente fett på billige elfenben

Om isotopene viser det samme, har vikingene antageligvis vært leverandører til Europas kirke og adel. I så fall tyder mye på at grunnen til at nordboerne forsvant, er at de lukrative inntektene deres fra billige elfenben plutselig forsvant.

Lav etterspørsel tvang vikingene vekk

Hvalrosstenner ble i middelalderen bearbeidet til smykker og finere bruksgjenstander, og har det felles at mange av dem er laget omkring år 1000 – tiden umiddelbart etter at vikingene bosatte seg på Grønland.

På 1300-tallet begynte etterspørselen etter hvalrosstenner å falle fordi prisen på ekte elfenben falt. Kort tid etter forsvant nordboerne fra Grønland.

Vikingene var driftige handelsmenn

Hvis salg av hvalrosstenner var grunnen til vikingene både kom og forsvant fra Grønland, har de vært tett forbundet med det pulserende handelslivet i Europa, og ikke et isolert og forhutlet folk på kanten av verden. I så fall må nordboernes historie skrives om.

Hvalrosstenner lokket vikingene til Grønland

Les mer om hvordan dommedagskors og smykkeskrin av hvalrosstann kan være med på å avlive myten om de forhutlede nordboerne i denne store artikkelen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: