Stadium

Stadion brukes både til fotball og måling

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Grekerne tok stadioner med inn i sportens verden

Visste du at et fotballstadion eller et friidrettstadion egentlig har noe å gjøre med en måleenhet?

I antikkens Hellas var stadion det samme som 600 fot, som tilsvarer 185 meter. Målet kom inn i sportens verden da oldtidens grekere begynte å anlegge idrettsarenaer der det i utgangspunktet skulle være plass til 600 fots løp i rett linje.

Det eldste anlegget arkeologien kjenner til av denne typen er funnet ved Olympia på Peloponnes.

Stadioner brukt til utregning av Jordens omkrets

Men stadioner ble naturligvis også brukt til alt mulig annet. Da den greske astronomen Eratosthenes (276–194 f.Kr.) gjorde den interessante oppdagelsen at den samme gjenstanden kastet forskjellige skygger i Alexandria der han bodde, og i Syene (Aswan) lenger mot sør, var stadionene utgangspunkt for hans revolusjonerende beregninger.

Han visste nemlig at avstanden mellom de to byene var 5000 stadioner. Og da han forutså at solens stråler traff Jorden parallelt, konkluderte han med at forskjellen på skyggene måtte skyldes at jordoverflaten krummer seg. Han sammenlignet de forskjellige tallene og kom frem til en beregning av Jordens krumning, og dermed også av hele Jordens omkrets.

I dag diskuterer vitenskapen fortsatt hvilke stadioner han brukte, fordi det er flere forskjellige. Det attiske stadion, som det greske også heter, tilsvarer 185 meter, mens det egyptiske er på 157,5 meter, og det utgjør jo en viss forskjell.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: