Slave tomb at St. Helena

Slavegrav oppdaget midt i Atlanteren

Skjeletter vitner om grufulle forhold om bord i 1800-tallets slaveskip.

29. august 2012

Da handel med afrikanske slaver ble forbudt i Storbritannia i 1833, fikk den britiske flåten nok å gjøre med å stanse ulovlige slaveskip på vei over Atlanteren.

Innsatsen førte til at ca. 26 000 slaver ble befridd og satt i land på den lille øya St. Helena. Men forholdene i slaveskipene og de midlertidige leirene var så elendige at minst 5000 døde og ble gravlagt på atlanterhavsøya i årene fra 1840 til 1872.

Arkeologer ved University of Bristol i Storbritannia har nå funnet 325 skjeletter på gravplassen, hovedsakelig i fellesgraver. Bare fem personer fikk egne graver: én voksen person i tillegg til fire dødfødte eller nyfødte barn.

Av de gravlagte var 83 prosent barn eller unge personer som var spesielt etterspurt blant slavehandlerne fordi de hadde et langt arbeidsliv foran seg.

Bare i få tilfeller avslører skjelettene en konkret dødsårsak, men arkeologene tror at mange av de bortførte afrikanerne døde av væskemangel, dysenteri og kopper. Noen skjeletter bærer spor etter skjørbuk og vold, og to barn er helt tydelig blitt skutt. Funnene fra slavegravene vil bli utstilt på selve øya St. Helena.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: