HMS Investigator

Skipsvrak funnet i Nordvestpassasjen

Ekspedisjonsskipet Investigator, som ble forlatt i isen i 1853, er blitt funnet av kanadiske forskere.

10. januar 2011

Utenfor øya Banks Island i Beauforthavet helt nord i Canada har arkeologer påvist et over 150 år gammelt britisk skipsvrak, nemlig det 36 meter og 422 tonn tunge marinefartøyet HMS Investigator. Fartøyet ble i sin tid fanget i pakkisen og forlatt av besetningen som hadde reist ut for å finne Franklin-ekspedisjonen som var blitt borte. Den forsvant sporløst i 1845 under forsøket på å finne Nordvestpassasjen, en svært etterlengtet sjøvei til Østen nord for det nordamerikanske kontinentet.

Shipparts on Banks Island

Iskaldt vann har bevart vraket

Ved hjelp av sonar fant kanadiske forskere ved institusjonen Parks Canada vraket av Investigator i den avsidesliggende bukten Mercy Bay. Der lå det forbausende intakte fartøyet på cirka 11 meters dyp med det øverste dekket bare cirka 8 meter under havflaten. Mesteparten av året er farvannet islagt, og nettopp på grunn av det iskalde vannet er Investigator svært godt bevart.

Hull of HMS Investigator

Med kaptein Robert McClure på broen stevnet Investigator i 1850 ut fra britisk havn for å lete etter polarforskeren John Franklins to skip Erebus og Terror som hadde forsvunnet sporløst under letingen etter den sterkt ønskede Nordvestpassasjen. Franklins uvisse skjebne utløste i 1847 en av historiens mest storstilte og lengstvarende redningsaksjoner, som likevel var resultatløs. Investigator var et av letefartøyene. Det frøs fast i isen og ble liggende i Mercy Bay i over to år.

I 1853 da forsyningene var i ferd med å ta slutt, ble skipet evakuert av besetningen som fortsatte på sleder på isen inntil de ble plukket opp av et britisk unnsetningsskip. Tre av besetningsmedlemmene døde av skjørbuk i 1853 og også gravene deres er nå blitt påvist av arkeologene ved Parks Canada.

Leteaksjonen slo feil

Det britiske ekspedisjonsskipet HMS Investigator ble satt inn i søket etter Franklin-ekspedisjonen som var forsvunnet. Men også HMS Investigator ble fanget av isen og måtte til slutt evakueres.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: