treasure

Skattejegerne finner gullet slik – trinn for trinn

Gamle loggbøker, mengder av høyteknologisk utstyr og årelang tålmodighet. Det er det jobben som skattejeger preges av.

18. oktober 2013 av Stine Overbye

Trinn 1: Granske loggbøker og gamle skipskart

Jakten på et skipsvrak innledes bak skrivebordet der skattejegerne gransker historiske nedtegnelser og setter seg inn i alle detaljer om skipet og forliset.

skattekort, guldskat

Hvis loggbøkene er bevart, er de en viktig kilde til informasjon. Det samme gjelder øyevitneskildringer og gamle avisartikler. I loggbøkene finner skattejegerne blant annet skipets posisjoner og opplysninger om vind- og strømforhold i dagene før forliset. Datamodeller, som ser samtlige historiske data under ett, kan deretter beregne vrakets sannsynlige posisjon.

Trinn 2: Sonaren sirkler inn skipet

Moderne skattejegere har betydelige mengder kostbare dingser til rådighet, og det de først gjør, er å dra til sjøs med en sonar. Der kartlegger de ved hjelp av ultralyd havbunnen meter for meter i parallelle spor. Dataprogrammer vil bearbeide lydsignalene og vise dem som bilder.

Når sonaren har påvist en gjenstand, blir posisjonen merket av på sjøkartet ved hjelp av GPS. Et søk med sonar kommer lett opp i drøyt 30 000 kroner per dag, så ett års leting legger fort vekk beslag på ti millioner kroner. Skattejegerne bruker ofte over ti år på å lokalisere en skatt.

Trinn 3: Robotinspeksjon av skipet

Når skattejegerne har kartlagt havbunnen og sporet opp et antatt vrak, drar de ut på enda en ekspedisjon. Nå har de med en fjernstyrt dykkerrobot utstyrt med lyskastere og kameraer som tar høyoppløselig film og bilder. Ved hjelp av disse bildene blir man i stand til å identifisere vraket.

Trinn 4: Skatten fiskes opp

Når vrakets identitet er bekreftet og retten til å redde skatten er sikret, sender skattejegerne den fjernstyrte dykkerroboten ut på et nytt oppdrag i dypet. Nå har den fått på gripearmer og forskjellige redskaper slik at den bl.a. kan sile sand og suge opp mynter ved hjelp av silikonsugekopper. Når skatten omsider er reddet, venter det et omfattende konserveringsarbeid før den langt om lenge blir salgsklar.

Les mer om havenes skjulte skatter

Hent Illustrert Vitenskaps store artikkel om skatter, "Havet skjuler milliarder", ved hjelp av nedlastingsknappen nedenfor.

Det krever bare at du har en profil på Illustrert Vitenskaps nettsted.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: