Plimsoll

Plimsoll redder skip fra å synke

25. oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Plimsoll hindrer overlast

Ordet plimsoller forbinder vi normalt med et eldgammelt skip som når som helst kan gå ned med mann og mus. Men i prinsippet kan en plimsoller også være et toppmoderne fartøy som nettopp er levert fra klodens beste skipsverft. For plimsoll er i virkeligheten navnet på et merke, som igjen har forbindelse til en type måleenhet.

Det hele kommer fra Samuel Plimsoll (1824–1898), som var medlem av det britiske parlamentet. Han så med bekymring på de mange skipene som gikk tapt på verdenshavene, fordi de var lastet for tungt. I 1878 fikk han derfor innført en lov som satte en øvre grense for hvor mye et skip kunne laste. Midtskips på både styrbord og babord side måtte det heretter stå et merke av en sirkel med en vannrett strek igjennom.

Merket må være synlig

Dette kom til å hete plimsollmerket, også kjent som skipets vannlinje. Når et skip forlater havnen må merket være synlig, for er det under vann, er skipet lastet for tungt og må derfor være en plimsoller.

Av dette oppsto begrepet dødvekt. Det er ikke en bestemt måleenhet, men et tall for den samlede vekten av last, vann, drivstoff, mannskap og passasjerer som hvert enkelt fartøy har lov til å ha om bord for å være sjødyktig.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: