Ark of the Covenant

Paktens ark

Magisk kiste ble brukt i krig.

15. desember 2010

Hva er bakgrunnen?

Paktens ark var kisten som steintavlene med de ti bud ble oppbevart i under israelittenes ørkenvandring før de kom til det forgjettede land. Ifølge Det gamle testamente var den lagd av gullbelagt akasietre og utstyrt med to voktere i form av bevingede kjeruber plassert på lokket. Man mente at arken hadde magiske krefter som blant annet kunne skaffe til veie godt, ondt, lys og skygge.

Da kong Salomo bygde jødenes første tempel, ble arken plassert i det aller helligste der bare ypperstepresten fikk gå. Men skulle man krige, ble den tatt frem og båret foran hæren, på samme måte som den ble brukt i forskjellige religiøse prosesjoner.

Hvor har vi lett?

Jødiske arkjegere har spesielt søkt under Tempelhøyden i Jerusalem, men nå er det ikke lett å få lov til det av det muslimske rådet som kontrollerer stedet. Det er også blitt lett andre steder i Jerusalem. I Etiopia er det ingen som leter; der tror man arken står i Maryam Seyon-kirken i Aksum. Ifølge Etiopias nasjonalepos, Kebra Nagast, skal Menelik, kong Salomos sønn med dronningen av Saba, ha ført den med seg fra Jerusalem da han arvet kongemakten.

Sjanse for å gjøre et funn

Det er mest trolig at arken gikk tapt under et av de mange angrepene på Jerusalem, og at det i høyden finnes biter igjen av den.

Følg med

Fra 12. januar og ti dager fremover forteller vi om ti funn som står på arkeologenes ønskeliste. Klikk deg inn hver dag og les om steder og gjenstander som går igjen i verdens erindring. Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Kanskje er de forsvunnet, kanskje har de aldri eksistert. Men drømmen om å finne dem lever:

Den hellige gral Paktens ark Det hvite skip Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-gullet

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: