Alexander the Great

Topp-10: De mektigste oldtidsrikene

Vi har kåret oldtidens Hellas og gresk kultur til den viktigste blant de mange store sivilisasjonene i oldtiden. Er du enig i vår førsteplass, eller spilte for eksempel romerne en større rolle? Gi din stemme.

28. oktober 2013 av Erik Wied

Hippokrates grunnla legevitenskapen. Evklid blir betraktet som geometriens far. Og Kleistenes tok avgjørende skritt mot demokratiet. Alle tre er grekere, og sammen med mange andre landsmenn la de grunnlaget til store deler av det vi i dag betrakter som uunnværlige deler av vår sivilisasjon.

Den enorme greske innflytelsen kommer svært tydelig frem i språket. Ordet demokrati er gresk og betyr folkestyre. Men utallige andre ord som historie, økonomi, analyse, musikk, politikk, monarki, system, bibliotek, apotek, magi og erotikk stammer fra gresk og forteller om grekernes interesse for slike områder.

Den greske påvirkningen var enorm

Den klassiske greske kulturen eksisterte i over 500 år og nådde på høydepunktet en utbredelse som dekket halvparten av den kjente verden med Aleksander den stores erobringer. Aleksander, som var født i Makedonia, men betraktet seg selv som greker, bidro til å spre greske verdier overalt der han kom frem. Også i det senere så mektige Romerriket var påvirkningen fra Hellas stor. I en periode nektet de fineste romerne å snakke morsmål, men foretrakk gresk fremfor det plebeiske latin.

Er du enig i vurderingen?

Se hele listen over oldtidens mektigste riker

I tillegg til oldtidens hellas inneholder topp-10 over oldtidens mektigste riker også Romerriket og oldtidens Egypt. Finn ut hvilke plasser på listen de har fått, og les mer om de 10 mektigste rikene.

Som abonnent på bladet kan du laste ned artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Ikke abonnent? Få et godt tilbud her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: