Mayan temple

Klimaendringer drepte mayafolket

Tørke fikk mayakulturen i Mellom-Amerika til å gå under.

Nye analyser viser at klimaet endret seg slik at det regnet cirka 40 prosent mindre fra 800 til 1000 e.Kr. Det fikk Mellom-Amerikas mayakultur til å bryte sammen.

Forskerne Martín Medina-Elizalde og Eelco J. Rohling ved University of Southampton i Storbritannia har den til nå best daterte informasjonen om klimaet i perioden, og de tegner et bilde av en tørke som toppet seg i 830–928 e.Kr. Tidspunktet stemmer overens med foreliggende arkeologiske tegn på mayaenes undergang.

Nedbøren gikk faktisk mindre tilbake enn forskerne ventet. Men som følge av høy fordampning og mangel på andre vannressurser gjorde tørken at mayaene ikke klarte å overleve. Vannmagasinene ble tømt, og grunnlaget for jordbruket, som ga mat til bybefolkningen, forsvant og resulterte i at sivilisasjonen ble oppløst. Forskerne tror også at sykdom og borgerkrig ble utløst av tørken og kan ha bidratt til oppløsningen.

Nedbøren ble nesten halvert

Forskere har målt forholdet mellom en tung og en lett oksygenisotop (O-18 og O-16) som var kapslet inn i en dryppstein og i bunndyr fra tre sjøer. Forholdet avslører hvor mye regn det falt i den perioden da mayakulturen døde ut.

Undersøkelsene viste at vannstanden i sjøen Chichancanab, den ene av de tre sjøene, falt med 30 prosent, og at årlig nedbør på Yucatán-halvøya lå 40 prosent lavere i lange perioder fra 830 til 928 e.Kr.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: