Maya statues tied up

Mayastatuer viser bakbundne fanger

Meksikanske arkeologer har funnet to ca. 1,5 m høye statuer som forestiller bakbundne krigsfanger med håret samlet i nakken – klar til å bli halshugd.

26. januar 2012

De to krigsfangene som har inspirert til statuene, ble ifølge inskripsjoner på statuene ofret i 695 e.Kr. – kanskje i forbindelse med innvielsen av en ny del av en ballbane. Mayaene trodde at blod ga liv til nye bygningsanlegg, og til det formålet var blodet fra krigsfanger perfekt.

Statuene ble funnet på det arkeologisk betydningsfulle stedet Toniná i staten Chiapas, Mexico, som i mayaenes tid het Popo. Popo lå i strid med den rivaliserende mayabyen Palenque, som lå 64 km mot nord. Striden varte fra 688 til 714 e.Kr., og den gjaldt tilgang til det livsviktige vannet i elven Usumacinta, som i dag utgjør en del av grensen mellom Mexico og Guatemala.

Statuer er bevis for at krigsfanger ble ofret

I tillegg til å være et svært håndfast bevis på at Popo ofret krigsfanger, bidrar funnet med en annen viktig opplysning, påpeker de meksikanske arkeologene ved National Institute of Anthropology and History. De ofrede fangene var fra en tredje mayaby, Copán, og ofringen av dem beviser at Palenque fikk støtte fra Copán i krigen mot Popo.

Popo hadde lange mektige perioder, men ble også svekket da regionens øvrige klassiske mayabystater begynte å bukke under rundt 900 e.Kr. Ifølge arkeologer skyldtes mayaenes undergang faktorer som tørke, overbefolkning, utpining av jorden i tillegg til utryddelse av skogens vilt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: