Conquistadors

Inkaskjeletter avslører de spanske erobrernes brutalitet

Antropologer har funnet og undersøkt 258 skjeletter etter inkaer som døde for 500 år siden.

8. november 2010

Ledet av Francisco Pizarro inntok de europeiske erobrerne det mektige Inkariket i 1532–1533. Men hvor blodig det skjedde, har forskerne først nå funnet håndfaste beviser på.

På to inkagravlunder cirka 12 kilometer sørøst for hovedstaden Lima i Peru har en gruppe antropologer anført av Melissa Murphy ved University of Wyoming funnet og undersøkt 258 skjeletter etter voksne inkaer som mistet livet for omkring 500 år siden.

Nesten 20 prosent av skjelettene viser tegn til brutal og dødelig vold forårsaket av blant annet køller, morgenstjerner, krigshammere, lanser og skytevåpen. Ansiktene er blitt lemlestet, ribbena er blitt knust, og mange kranier er blitt perforert av prosjektiler eller stikkvåpen. Denne mishandlingen utgjør trolig bare toppen av isfjellet. Lesjoner påført mykt vev er det ikke mulig å se, så omfanget av skader var sannsynligvis meget betydelig.

Inka cranium

Ifølge Melissa Murphy representerer de sterkt ødelagte benrestene et tverrsnitt av metoder for brutal og smertefull avlivning. Men det overrasket henne at tilsynelatende ingen av inkaene på gravlunden hadde falt for slag fra spanjolenes sverd.

Ifølge historiske dokumenter fra 1500-tallet var sverdet de spanske militære styrkenes foretrukne våpen i den nye verden. Mangelen på skader etter dette kampvåpenet kan tyde på at gjerningsmennene ikke var soldater, men spanske lykkejegere som i håp om å komme over gull og rikdommer bisto Pizarro i kampen mot inkaene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: