Persian route

Forsvunnet persisk hær dukket opp av sanden

Omvei førte for 2500 år siden 50 000 persiske soldater i døden i Egypts ørken.

7. juli 2010

For 2500 år siden forsvant en 50 000 mann stor persisk hær i ørkenen vest i Egypt. Først nå har arkeologer funnet rester etter hæren som ble meldt savnet etter en sandstorm i 525 f.Kr. etter å ha gjennomført en utrykning til oasen Siwa.

Hæren var sendt ut av den persiske storkongen Kambyses 2. som ifølge den greske historikeren Herodot var rasende på prestene ved tempelet i Siwa fordi de nektet å anerkjenne hans krav på Egypt. To italienske arkeologer, tvillingbrødrene Angelo og Alfredo Castiglioni, har lett etter hæren siden 1996, da de fant en enorm stein i nærheten av Siwa og undersøkte området rundt den. En så stor stein er det naturlig å søke ly bak i en sandstorm, og kanskje var det nettopp det de persiske soldatene gjorde. Arkeologene fant i hvert fall et bronsesverd og flere pilspisser fra den aktuelle perioden.

Flere gjenstander under sanden

Senere har man også funnet andre bronsevåpen, en ørering, deler av seletøy og hundrevis av solblekede menneskekranier som også kan dateres til Kambyses 2.s tid. Under sanden ligger det trolig ytterligere tusenvis av benrester og gjenstander. Perserhæren tok muligens en annen rute enn før antatt, og derfor har tidligere ekspedisjoner lett på gale steder etter spor etter den. At hæren ble overrasket av en sandstorm, er samtlige kilder skjønt enige om.

”En vind reiste seg fra sør, sterk og dødbringende, med søyler av virvlende sand som dekket troppene fullstendig og fikk dem til å forsvinne helt,” skrev den greske historikeren Herodot om tragedien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: