nb_u16 IS

Den islamske staten IS knuser oldtidsby

Gamle ruiner og nystartede utgravinger rundt oldtidsbyen Nimrud i det nordlige Irak er blitt knust av Den islamske staten IS.

16. april 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Siste uke har er det blitt spredt en video der islamister bl.a. knuser de berømte lamassu-statuene i den assyriske oldtidsbyen Nimrud. Statuene forestiller et fabeldyr med løvekropp, ørnevinger og et langskjegget menneskehode, som voktet assyrernes byporter og andre innganger.

Hovedstad i verdens første imperium

Nimrud, kalt Kalah i Bibelen, var en gang det assyriske rikets hovedstad og hadde sin storhetstid mellom 1250 og 610 f.Kr. Assyria var et av historiens første imperier, og riket omfattet på et tidspunkt landområdene fra Egypt til Persiabukten. Arkeologer besøkte for første gang Nimrud i 1845, og siden 1949 har byen vært mer eller mindre under konstant utgraving.

Grunnen til at IS har jevnet ruinene med jorden, er at de hevdes å være av uislamsk natur. Heldigvis er de aller fleste oldsakene som er funnet i Nimrud, i dag spredt på museer verden over.

Bulldosere og sprengstoff pulveriserte ruinene

Kriger har tidligere gått ut over Nimrud og assyrisk kultur. Under Golfkrigen forsvant en enestående 2800 år gammel assyrisk gullskatt som var funnet under palasset i Nimrud. Bare med nød og neppe unngikk skatten å falle i Saddam Husseins hender og dukket i stedet opp dypt nede i en bankboks.

IS knuste Nimruds 3000 år gamle ruiner med bulldosere og sprengstoff.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: