aztec skulls

Aztekerne rekordholdere innen menneskeofring

Makabert funn i Mexico, det hittil største arkeologiske vitnesbyrdet om blodig ritual.

Blodet sprutet og hodene rullet da aztekerne for omkring 500 år siden gjennomførte et bredt anlagt og ytterst makabert ritual i sitt viktigste tempel, Templo Mayor, i Mexico City. Ved en egen offerstein i tempelet – der aztekernes viktigste seremonier fant sted – har arkeologer avdekket 50 kranier og over 200 kjeveben. Ifølge forskerne stammer benrestene fra en og samme menneskeofringsseremoni, og i antall overgår dermed funnet alle tidligere funn av denne typen.

Hodene brukt i seremonier

Kraniene og benrestene kommer fra kvinner og menn i alderen 20–35 år. Forskerne mener at ofrene ble halshugd på offersteinen, og at hodene deretter spilte ulike roller i forbindelse med forskjellige seremonier.

Fem av kraniene lå skjult under offersteinen, mens alle de andre lå i en svær haug oppå steinen. De fem skjulte kraniene var blitt påført store hull i tinningene slik at de kunne tres på en lang stokk og stilles til skue på et enormt trestativ – en såkalt tzompantli – rett ved siden av Templo Mayor.

"Noen av de 45 kraniene som lå oppå offersteinen, var blitt bearbeidet for å lage kraniemasker. Imidlertid ble de aldri ferdigstilt," forklarer Raul Barrera, en av arkeologene som deltok i utgravingen av funnet.

De mange benrestene ble funnet under en omfattende restaurering av Templo Mayor, som ligger i sentrum av Mexico City.

Munk: Aztekerne tok livet av 80 000 på en gang

Ifølge munken Diego Durán ofret aztekerne 80 000 personer i løpet av én ofringsseremoni i 1487. Historikerne tror tallet er overdrevet, og anslår at 500–700 mennesker ble ofret hvert år. Ved store anledninger kunne oppimot 20 000 personer ofres på en gang.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: